Need maitsvad piparkoogid!

Need maitsvad piparkoogid!

Piparkookide valik poes võtab silme eest muidugi kirjuks. Kes ei ole aga veel proovinud, võib teha piparkoogitaigent ka täitsa ise. Alljärgnevalt toome välja ühe populaarse retsepti, millega saab teha orienteeruvalt 1.4kg taigent.

Koostisosad:

250 g Dansukkeri heledat või tumedat suhkrusiirupit (u 2 dl)

170 g suhkrut (u 2 dl, Dansukker)

1 sl jahvatatud kaneeli

2 tl jahvatatud nelki

1 sl jahvatatud kardemoni

1 tl ingveripulbrit

VÕI siis kuni pakk piparkoogimaitseainet

250 g võid

2 muna

600 g nisujahu (u 1 liiter)

2 tl söögisoodat (triiki täis!)

Kuumuta potis siirup koos suhkru ja jahvatatud maitseainetega keemiseni. Tõsta pott tulelt ning sega juurde tükeldatud või. Sega, kuni või on sulanud, siis lase veidi jahtuda.

Lisa kloppides ükshaaval munad. Sega söögisooda jahuga ja lisa vähehaaval siirupi-või-munasegule. Sega ja sõtku tainas hoolega läbi ja paki kilesse (tainas on sel hetkel üsna pehme, jahedas see muutub kõvemaks). Hoia vähemalt järgmise päevani külmikus.

Rulli tainas jahusel laual hästi õhukeseks ja lõika vormidega soovitud kujundid. Tõsta ahjuplaadile.

Küpseta 200kraadise ahju keskosas 6-9 minutit. Soovi korral kaunista jahtunud piparkoogid glasuuriga.

Nipid ja soovitused:

  • Pille täpsustab: “Olen kasutanud nii Santa Maria piparkoogimaitseainet (30grammine pakk sisaldab kaneeli, nelki, musta pipart, vürtsi, ingverit, kardemoni ja muskaatpähklit) kui ka Meira piparkoogimaitseainet (24grammine pakk; maitselt mahedam, sisaldab pomerantsikoort, nelki, kaneeli ja ingverit). Viimasel ajal eelistan Meira oma, ent siis lisan tainale 1-2 tl jahvatatud kardemoni.”
  • “Teelusikatäis” (tl) on kokanduses konkreetne mahumõõt (5 ml), mitte lihtsalt suvalise suurusega teelusikas Sinu köögisahtlist. Kui piparkookidel on miskipärast soodamaitse, siis oled lisanud soodat lihtsalt liiga palju (teelusikas oli liiga suur või oli Sul soodat kuhjaga ja mitte triiki).
  • Piparkoogitaina võid kuni paar nädalat varem valmis teha ja külmkapis säilitada. Samuti võib piparkoogitainast edukalt sügavkülmutada.
  • Kasutajad on teinud neid piparkooke edukalt ka gluteenivaba jahuseguga ning rukkijahuga

Siia juurde on sobilik ka retsept glasuuri valmistamiseks:

1 munavalge, 3.5-4 dl tuhksuhkrut (nt Billington’si rafineerimata tuhksuhkrut)Lisa tuhksuhkur vähehaaval munavalgele, sega lusikaga, kuni segu on ühtlaselt valge ja läikiv, aga mitte veel nõtkuv (tuhksuhkrut võib kuluda 3-4 dl, kogus oleneb munavalge suurusest).

Tee küpsetuspaberist väikene tuutu või võta väikene kilekott, otsa lõika pisike auk. Pane glasuur tuutusse ja kaunista piparkoogid vastavalt soovile.