Pfeffernüsse ehk piparpräänik! Nämm!

Pfeffernüsse ehk piparpräänik! Nämm!

Saksamaal on kombeks valmistada pfeffernüsse’sid ehk piparpräänikuid, mida on tore piparkookide kõrval lauale panna. Kellele erisugused jõuluvürtsid meeldivad, neil tasub oma maitsemeeli üllatada! Mis eriti hea, need väiksed vürtsipallikesed muutuvad seistes veelgi paremaks.

Kes teab, vahest saab piparpräänikutest ka mõne kodu uus jõulutraditsioon.

Antud kogusest peaks tulema 47 präänikut.
Koostisosad:
70g tumedat siirupit
70g mett
75g suhkrut
1 tl kaneeli
0.5 tl kardemoni
0.5 tl jahvatatud ingverit
0.5 tl valget pipart
0.5 tl 5 vürtsisegu
0.25 tl jahvatatud nelki
0.25 tl jahvatatud muskaati
0.25 tl soola
2 sl täispiima
1 tl soodat
1 suur muna
350g jahu

Glasuur:
115g tuhksuhkrut
2 sl sidrunimahla
2 sl vett

Soojendage keskmise kuumusega pannil siirup, mesi ja suhkur ning kuumutage, kuni suhkur on ära sulanud. Kohe kuumalt lisage kõik vürtsid ja sool, segage läbi ja valage suurde kaussi. Laske veidi jahtuda, lisage segades külm piim ja sooda. Hoogsalt segades lisage külm muna ja viimasena jahu. Töödelge segu kätega, kuni see muutub tainaks. Moodustage teelusikatäiest tainakogusest pallikesed ja küpsetage neid 190 kraadi juures 8—10 minutit. Segage kokku glasuur tuhksuhkrust, sidrunimahlast ja 2 sl veest ning pintseldage pallikestele kohe, kui need ahjust tulevad. Laske neil pannil lõpuni jahtuda ja kuivada.